Компанията Apple преустанови разработването на електрически автомобил – проект, върху който работи през последните 10 години, съобщават Bloomberg и източници на Reuters и американският вестник The Wall Street Journal.

Съгласно разпространената информация, в рамките на среща на 27 февруари от ръководството на Apple са информирали служителите на автомобилното подразделение, известно като Project Titan, че разработката се спира.

Общо около 2000 души са работили върху създаването на електрическата кола на Apple. Компанията възнамерява да прехвърли една трета от екипа на Titan Project в други отдели. Някои от тях ще работят с изкуствен интелект. WSJ отбелязва, че служителите, работещи върху хардуера на електрическия автомобил, вероятно ще бъдат уволнени. Някои служители вече са уведомени за прекратяване на трудовите им договори.

Apple похарчи милиарди долари за изследване и разработка на електрическа кола, припомня WSJ. През последните няколко години, според изданието, автомобилното подразделение е търсило нова стратегия за създаване на електрически автомобил. Така някои топ мениджъри се застъпваха за тясно партньорство с производители на автомобили и дори за закупуване на автомобилна компания, твърдят източници.

Както отбелязва Bloomberg, Apple сега ще се съсредоточи върху използването на изкуствен интелект в настоящите си продукти, включително iPhone и iPad. Очаква се първите подобни функции да се появят в iOS 18, която вероятно ще бъде пусната през септември заедно със следващото поколение iPhone.

Apple отказа коментар.