Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Република Южна Африка, откъдето ще замине за ДР Конго и Руанда, съобщи южноафриканското министерство на външните работи, цитгирано от Франс прес.

Африканската му обиколка е предприета с цел противодействие на руското дипломатическо влияние. През юли обиколка из Африка направи руският външен министър Сергей Лавров, припомня агенцията.

След като на 24 февруари Русия нападна Украйна, Южна Африка - водеща сред развиващите се страни, зае неутрална позиция спрямо конфликта и отказа да последва призивите на Запада да осъди Москва.

Утре се очаква Блинкън да разговаря с ръководителката на южноафриканската дипломация Наледи Пандор и да направи изявления във връзка с новата африканска стратегия на правителството на САЩ, информира Претория в комюнике.

Дискусиите "ще засегнат скорошните и текущите развития, свързани със световната геополитическа ситуация", добави Претория.

Задачата на Блинкън ще бъде да покаже "на африканските страни, че те играят основна геополитическа роля и са ключови съюзници по най-парливите въпроси на съвремието - от развиването на една отворена и стабилна международна система до борбата срещу последиците от климатичните промени, продоволствената несигурност и пандемиите", посочи в края на юли Държавният департамент.

След Йоханесбург Блинкън се предвижда да посети ДР Конго, а после Руанда. Между двете страни отново има напрежение, тъй като ДР Конго обвинява Руанда, че подкрепя бунтовниците от Движението "23 март" (М23) - нещо, което Кигали отрича.

Това е второто пътуване на Блинкън в Субсахарска Африка, откакто е поел своя пост. Миналата година той посети Кения, Нигерия и Сенегал.

Преди руското нашествие в Украйна американската дипломация в Африка насочваше усилия главно към съперничеството с Китай, вложил значителни средства в инфраструктурата на африканския континент - за разлика от САЩ, без да иска в замяна от съответните държави нищо свързано с демокрацията или човешките права, отбелязва АФП.

Превод и редакция: БТА