САЩ са готови да водят дипломация с Руската федерация за въпроса за Украйна, ако Москва покаже съответната нагласа. Това увери държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на пресконференция в Лима, предава Reuters.

"Мисля, че това, което видяхте през последните седмици, е, че президентът Путин удвоява и утроява своята агресия срещу Украйна. <...> Факт е, че президентът Путин и Русия не са показали абсолютно никакъв интерес към каквато и да е смислена дипломация. А докато не направят това, [дипломацията] е много трудна за водене. Винаги сме казвали, че президентът [на Украйна Володимир] Зеленски през цялото това време обяснява, че конфликтът в крайна сметка ще бъде решено чрез дипломация. Ако и когато Русия покаже че тя има някакви сериозни намерения да се занимава с дипломация, ние ще бъдем готови. В момента обаче, за съжаление, всичко сочи точно обратното", коментира първият дипломат на Вашингтон.

Във вторник Зеленски утвърди решението на Съвета за национална сигурност и отбрана, което гласи, че е невъзможно да се преговаря с руския президент Владимир Путин. Съответният указ е публикуван на сайта на украинския президент. Коментирайки решението говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че за преговори са необходими две страни, така че Русия ще изчака промяна в позицията на настоящия или следващия президент на Украйна по отношение на диалога с Москва.