Американските власти са уверени, че Русия няма да успее да превземе Киев и да вземе под свой контрол столицата на Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви това в интервю за френския телевизионен канал LCI, където отбеляза, че подобни опасения са възникнали в началото на украинския конфликт.

Представителят на САЩ подчерта, че такъв сценарий няма да се случи, а Вашингтон вече е обещал на Украйна, че Киев никога няма да попадне в руски ръце. Началото на войната е предизвикало опасения, но благодарение на подкрепата на Запада Украйна избегна това развитие на събитията, заключи държавният секретар.

По време на посещението си във Франция предния ден Блинкен подчерта, че Украйна е в критична точка от конфликта и се нуждае от спешна подкрепа от Запада. В същото време държавният секретар добави, че американското ръководство не желае пряка въоръжена конфронтация с Руската федерация в Украйна.

На 28 март говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че ръководството на страната не планира да изпраща войски в Украйна. Така той коментира статия на агенция Bloomberg, в която се говори за "гнева“ на американските официални лица от изявленията на френския президент Еманюел Макрон.