Съединените щати, след преговорите за сигурност с Русия, чакат решение от Москва по какъв път възнамеряват да поемат в ситуацията около Украйна. Това заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за радиостанция NPR.

"Русия трябва да обсъди всичко това у дома. Ние правим същото“, каза държавният секретар. "<...> Има два пътя и те могат да решат кой да поемат." "Има път на дипломация и диалог и ние сме отдадени на него, вярваме, че това е най-добрият път напред, това е най-отговорният път напред по отношение на разрешаването на различията, а също и на ситуацията в Източна Украйна. От друга страна, ако изберат конфронтация, ако изберат агресия, ние сме напълно готови за това“, предупреди ръководителят на американската дипломация.

Журналистът на радиостанцията попита дали това всъщност означава, че "топката в момента е в полето“ на Руската федерация. В отговор Блинкен заяви, че Вашингтон и Москва са в настоящата ситуация "по инициатива на Русия“. "В крайна сметка не можем да изберем вместо него [президента Владимир Путин]. Можем само да изложим много ясно какви ще бъдат последствията от избрания от него курс на действие“, каза държавният секретар на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов