Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, след срещи в централата на НАТО, заяви, че Съединените щати и съюзниците възнамеряват да удвоят усилията си за намиране на ресурсите, от които Украйна се нуждае, предава Интерфакс-Украйна.

"По отношение на запасите от оборудване, доставки, ние - едно от нещата, за които говорихме днес, е да разгледаме внимателно какво може да се осигури: ПВО, артилерия, боеприпаси вярвам, въз основа на това, което чух днес, че всички, включително Съединените щати, ще удвоят усилията си... за да намерят ресурсите, от които Украйна продължава да се нуждае“, заяви първият дипломат на Вашингтон.

Според него приемането от Конгреса на САЩ на пакет от помощи за Украйна е "най-важното и най-спешното нещо“.

Блинкен също заяви, че това ще бъде най-непосредственият и важен източник на допълнителни средства, от които Украйна се нуждае, за да й помогне да продължи да се защитава срещу руската агресия.

Освен това Съединените щати обсъждат със съюзниците и партньорите от НАТО какво може да се направи, за да се гарантира, че Украйна разполага с ресурсите, от които се нуждае, както в близко бъдеще, така и в далечно бъдеще, подчерта той: "Защото докато работим за разрешаването на тези належащи проблеми, ние също работим заедно, за да създадем бъдещи сили, които могат да възпират и защитават срещу агресия, ако е необходимо“.

Той също така отбеляза, че повече от 30 държави вече са подписали или са в процес на преговори и подписване на двустранни споразумения за сигурност с Украйна: "И ние самите, Съединените щати, работим върху нашето собствено двустранно споразумение, но ние също разглеждаме ролята, която НАТО може и трябва впоследствие да играе в подкрепата на Украйна, и това е продължаваща дискусия, която ще имаме през следващите седмици“.