Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен сигнализира в сряда, че Вашингтон не настоява активно Киев да се опита да атакува Крим, което според САЩ би било пресичане на "червена линия“, която Руската федерация си е поставила. Това съобщава американската редакция на вестник Politico, позовавайки се на източници.

"Опитът на Украйна да си върне отново Крим би бил червена линия за [президента] Владимир Путин, което може да доведе до по-голям руски отговор", заяви държавният секретар Антъни Блинкен по време на разговор в Zoom в сряда с група от експерти.

"Коментарите на ръководителя на [американската] дипломация, които очевидно ще разстроят Киев, бяха направени, след като някой от участниците в този затворен разговор попитаха дали Съединените щати са готови да помогнат на Украйна да постигне дългосрочната си цел, която е да възстанови територията, която беше завладяна от Москва“, продължава вестникът. Според четирима души, които знаят какво е отговорил Блинкен, той подчертава, че Съединените щати не настояват активно Украйна да окупира отново Крим, но това е решение само на Киев.

"Блинкен, според двама от тези хора, е дал да се разбере, че Съединените щати не смятат опита за връщане на Крим като мъдър ход в момента. [В същото време] те подчертаха, че той не го е формулирал в подобни думи“, отбелязва изданието. "Други двама души приеха думите на Блинкен по различен начин. Държавният секретар отбеляза, че това е решение изключително на украинците, а не на Америка, какво точно се опитват да вземат със сила. Това им сигнализира [събеседниците], че Блинкен е по-отворен към потенциалните действия на Украйна по отношение на Крим“ – пише вестникът.

"Общото послание беше, че има много несигурност относно това как ще се развият нещата и истинският въпрос е способността на всяка страна да постигне значителен напредък“, казва един източник. Вестникът отбелязва, че разговорът с държавния секретар е бил организиран извън пресата, но събеседниците са говорили за съдържанието му при условие за анонимност.