Украйна е получила от Запада всички оръжия, от които се нуждае, за да "успее" в опита си за контранастъпление. Това съобщи във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от CNN.

"Те разполагат с... това, от което се нуждаят, за да продължат да бъдат успешни във връщането на територия, която беше завзета със сила от Русия през последните 14 месеца“, заяви Блинкен на съвместна пресконференция с външния министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли.

"Както многократно съм казвал, не става въпрос само за въоръжение, но и за обучение <...>, за да може Украйна да обслужва системите, които сме доставили. И е много важно, разбира се, те да имат правилните планове .. Според моята собствена преценка, те имат всичко във всички тези области, за да продължат да бъдат успешни",  отбеляза още Блинкен.

По-рано във вторник властите на САЩ отпуснаха нов пакет от военна помощ от 1,2 милиарда долара за Украйна, който включва "допълнителни системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси“, "оборудване за интегриране на западни пускови установки, ракети и радарни станции с украински системи за противовъздушна отбрана“, " боеприпаси за противодействие на безпилотни летателни системи", 155 мм артилерийски снаряди, услуги за сателитни изображения, подкрепа при военно обучение и поддръжка на оборудване“. Тези оръжия ще бъдат закупени от американската страна от производители или партньори и прехвърлени в Украйна за "укрепване на нейната противовъздушна отбрана и задоволяване на нуждите от артилерийски боеприпаси“.