Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подчерта, че Конгресът запазва силната подкрепа за Украйна от Демократическата и Републиканската партии, както в Сената, така и в Камарата на представителите. Той заяви това в четвъртък по време на пресконференция във Вашингтон след резултатите от срещата на върха на лидерите на САЩ и Африка, съобщава кореспондентът на Укринформ.

"Имах възможността да прекарам известно време на Капитолийския хълм – първо в Сената миналата седмица и тази сутрин в Камарата на представителите“, заяви ръководителят на Държавния департамент на САЩ.

Той подчерта, че чувства в Конгреса "продължаваща силна двупартийна подкрепа“ за усилията на САЩ да предоставят помощ на Украйна, да поддържат натиск върху Руската федерация и да укрепват допълнително отбранителния съюз на НАТО.

През последните месеци част от избирателите и някои политици в Републиканската партия поставят под въпрос необходимостта от продължаване на мащабна помощ за Украйна. В същото доста републиканци в Конгреса подкрепят сегашния курс на САЩ по този въпрос и нямат намерения да се отказват от него.