Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че електроенергията, произведена в Запорожката атомна електроцентрала, която в момента е под контрола на руските войски, принадлежи на Украйна и настоява този принцип да бъде спазван, предава Reuters.

Гутериш, попитан за възможните планове на Москва за пренасочване на електроенергия към руската електрическа мрежа, каза пред репортери в украинското черноморско пристанище Одеса, че централата трябва да бъде демилитаризирана.

"Очевидно е, че електричеството от Запорожие е украинско електричество и е необходимо особено през зимата за украинския народ. И този принцип трябва да се спазва напълно“, подчерта генералният секретар на ООН.

Както каза той, има да се свърши още много работа, за да се осигури пълен глобален достъп до украинските хранителни продукти и руските храни и торове след споразумението за износ на храни с посредничеството на ООН.

Гутериш подчерта, че развиващите се страни се нуждаят от помощ за закупуване на такова зърно и призова за безпрепятствен достъп до световните пазари за руски храни и торове, които не са обект на санкции.

"Това е споразумение между две страни, сключено в остър конфликт. То е безпрецедентно по своя мащаб и обхват. Но има още дълъг път за извървяване на много фронтове“, смята генералният секретар на ООН.

"Време е за масивна и щедра подкрепа, така че развиващите се страни да могат да купуват храна от това и други пристанища“, добави Гутериш.

Превод и редакция: Иван Христов