Двама антивоенни активисти от организацията "Код Розово“ (Code Pink) нахлуха в началото на първото изслушване на Конгреса на САЩ по въпроса за опасностите от Китайската комунистическа партия късно вечерта американско време, пише Daily Mail.

Жена и след това мъж бяха изхвърлени от заседанието на комисията, което включваше показания на двама бивши служители на Тръмп, бившия съветник по националната сигурност Хърбърт Макмакмастър и заместник-съветника по националната сигурност Матю Потинджър, както и китайския правозащитник Тонг И и Скот Пол , ръководител на Алианса за американско производство.

Жената вдигнаха табела, която гласеше "Китай не е наш враг“, докато мъжът вдигна подобен ръчно нарисуван знак, обърнат надолу, на който се казва "Спрете омразата към Азиатците“.

"Предполагам, че не трябваше да му казвам, че знакът му е обърнат с надолу“, отбеляза председателят на комисията Майк Галахър, републиканец от Уисконсин, подновявайки изслушването, след като охраната отстрани двамата антивоенни активисти.

По-късно протестиращите бяха похвалени от представителя на Демократическата партия Ро Кана, съюзник на прогресивния сенатор Бърни Сандърс, отбелязвайки, че "необходима е смелост да влезеш в залите на властта с различно мнение“.

"Когато слушаме хора, които поставят под въпрос самото съществуване на комитета, ние показваме с пример какво прави Съединените американски щати различни от комунистически Китай“, добави той.

Изслушването отбеляза първото събиране на избрания комитет на Камарата на представителите относно стратегическата конкуренция между Съединените щати и Китайската комунистическа партия, чието създаване беше подписано от председателя на Камарата на представителите - републиканецът Кевин Маккарти.

Първата среща обхвана различни теми, включително редица настоящи заплахи от Китай - например ролята на страната в търговията с фентанил и шпионския балон - и потенциално ужасяващи бъдещи проблеми, като война за Тайван.

Обичайното партийно разделение не беше на видно място във вторник вечерта.

"Честно казано отдавна е време да съберем комитет като този“, коментира конгресменът Дарин ЛаХуд, републиканец от Илинойс, "ККП се страхува повече от всякога, че републиканците и демократите работят заедно, за да разкрият злонамерените й дейности“.

Висшият демократ в комитета, Раджа Кришнамурти, отбеляза в началото на изслушването, че "трябва да признаем, че ККП иска да бъдем разделени, пристрастни и предубедени“, призовавайки колегите си да останат професионалисти и освен това да не възприемат антиазиатска омраза.

"Нямаме спор с китайския народ или хора от китайски произход“, отбеляза той. Политикът подчерта, че САЩ нямат апетит за война.

"Ние не искаме война с КНР. Нито студена война, нито гореща война. Ние не искаме сблъсък на цивилизации. Ние искаме траен мир", подчерта той.

Макмастър заяви, че най-добрият начин да се поддържа мир с Китай е чрез сила.

"За нас е важно да демонстрираме силата, необходима, за да убедим Си Дзинпин, лидерите в тази партия и лидерите в Народната освободителна армия, че не могат да постигнат целите си с използване на сила“, посочи бившият служител на Тръмп.

Укрепването на американските съюзници в региона е един от начините за това, отбеляза още Макмастър, като заяви, че е "изключително окуражаващо“ да се види как Япония удвоява бюджета си за отбрана.

Макмастър също свидетелства, че редица азиатски компании се примиряват със САЩ поради реториката и поведението на Си.

"Наистина трябва да благодарим на Си Дзинпин, защото той наистина ни помага“, подчерта Макмастър. "Мисля, че става ясно на страните в този регион, че изборът не е между Вашингтон и Пекин, а между суверенитет и робство.“

Потинджър, който преди това даде показания пред комисията от 6 януари, вярва, че "най-важната уязвимост от всички“ на Си Дзинпин е страхът от китайския народ.

"Мисля, че една полезна статистика, която трябва да имате предвид, е, че Китай харчи повече за своята армия, отколкото останалата част от Азия взети заедно, и въпреки това този брой все още е по-малък от сумата, която Си Дзинпин харчи за вътрешния си апарат за сигурност, за да наблюдава и потиска своите собствени хора“, посочи Потинджър. "Това всъщност е страх от собствения му народ.“