Руски антивоенен активист е починал в център за задържане в южния град Ростов на Дон.  Анатолий Березиков е твърдял, че е бил малтретиран в центъра за задържане. Това е заявил неговият адвокат, цитиран от Reuters.

Ирина Гак, адвокат на 40-годишния Анатолий Березиков, е заявила във видео, публикувано във Facebook, че тялото на нейния клиент, който е трябвало да бъде освободен на 15 юни, е било откарано в моргата предния ден.

Видеото, заснето на 14 юни, показва как Гак стои пред центъра за задържане, където Березиков е бил държан, докато линейка, която според нея е била там, за да вземе тялото му, е дошла. Reuters не може независимо да провери нейния разказ, отбелязва медията.

Във видеото Гак разказва, че Березиков се е оплакал от побой и от електрошокове и й е заявявал, че се страхува за живота си.

ОВД-Инфо, група за наблюдение на правата на човека, цитира неназован служител в центъра за задържане, който е заявил, че Березиков се е самоубил в килията си.

Според Гак Березиков е бил арестуван, след като е разлепил листовки из града, популяризиращ проект на украинското правителство, наречен "Искам да живея“, който помага на руските войници да се предадат доброволно.

Ростов на Дон е столица на регион, граничещ с контролираната от Русия Източна Украйна.

Според ОВД-Инфо, близо 20 000 души са били задържани за протест срещу войната на Русия в Украйна, откакто тя нахлу на 24 февруари миналата година в това, което нарече "специална военна операция", а дела са започнати срещу повече от 580 души.