Албанската полиция за борба с тероризма претърси днес празното иранско посолство в Тирана, часове след като ирански дипломати изгориха документи след прекъсването на дипломатическите отношения заради кибератака, за която премиерът Еди Рама обвини Иран, съобщава Reuters.

Полицейски служители, въоръжени с автомати, с маски и каски, влязоха в сградата на посолството, което се намира на около 200 метра от кабинета на премиера Еди Рама, след като две коли с дипломатически номера напуснаха посолството.

Полицията пристига в сградата 30 минути по-късно.

Ирански дипломати изгориха документи рано тази сутрин в Тирана, преди да напуснат Албания, която реши да замрази дипломатическите отношения с Техеран поради скорошна кибератака.

Reuters съобщава, позовавайки се на очевидци, че служители на иранското посолство са хвърлили документи в ръждясал варел, като огънят е осветил стените на триетажната сграда на дипломатическата мисия.

Албанският премиер Еди Рама обяви в сряда във видео обръщение, че е наредил на иранския дипломатически персонал да затвори посолството и да напусне страната в рамките на 24 часа.

Рама отбеляза, че юлската кибератака е могла да парализирала обществените услуги, да унищожила цифровите системи и да проникне в правителствени записи, както и да е откраднала правителствени имейли, което е довело до хаос и е застрашило сигурността на страната.

САЩ обвиниха Иран в нападение над Албания, членка на НАТО, и обявиха "по-нататъшни действия за търсене на отговорност от Техеран за заплахите за сигурността на американски съюзник“.

Иран остро осъди решението на Албания да прекъсне дипломатическите връзки с Техеран, като отхвърли причините за този ход като неоснователни твърдения.

Хакерска атака миналия месец предизвика паника в албанските обществени служби, чиито интернет услуги бяха блокирани с дни.

Според някои експерти целта на атаката е била да се окаже натиск върху властите в страната и да се постигне отмяна на годишната конференция "Свободен Иран“. През юли събитието се провали след предупреждения за заплахи за сигурността от посолството на САЩ в Тирана.

Отношенията между Техеран и Тирана са обтегнати от години, тъй като Албания предостави убежище на организацията "Муджахидин-е-Калх“ (Народни муджахидини на Иран), която Иран смята за терористична група.