Около 900 души участваха в събота в демонстрация срещу политиката на САЩ в източногерманския град Лайпциг. Акцията завърши с арести на активисти и сблъсъци с полицията, съобщава вестник BILD am Sonntag.

Демонстрацията под мотото "Американци, прибирайте се!" се проведе пред консулството на САЩ и сградата на Федералния административен съд. Протестиращите - предимно представители на десни партии - поискаха изтеглянето на американските войски и ядрените оръжия от територията на Германия. Освен германски, на митинга бяха забелязани и руски знамена. Според организаторите броят на участниците е бил около 15 000.

Успоредно с това представители на левите сили проведоха контрадемонстрация в Лайпциг, която според BILD am Sonntag е допринесла за предсрочното разпръсване на десния митинг. Като цяло, както посочиха силите на реда, контрапротестът е бил "значително по-мащабен“ от демонстрацията на десните. Според полицията по време на контрадемонстрацията също е имало седящи стачки и безредици, използвана е и пиротехника от страна на демонстрантите. В отговор полицията е извършила арести на няколко активисти.

В същото време, както подчерта вестникът, са образувани повече от дузина наказателни дела по няколко обвинения за съпротива и нападение на служители на реда, обиди, използване на знаци на организации, забранени от закона, причиняване на телесна повреда, грабеж, принуда и три нарушения на закона за провеждане на събирания.

"Беше трудно да балансираме всичко. Трябваше да прибегнем и до полицейска принуда, защото пробихме блокадата, а някои участници не искаха да спазват правилата", обясни говорителят на полицията Олаф Хопе. Според изданието това е била най-голямата полицейска операция в Лайпциг за тази година. За гарантиране на сигурността са били привлечени сили от други федерални провинции.

"По-специално от Бавария, Саксония-Анхалт и Тюрингия, както и федералната полиция, участваха в най-голямата полицейска операция тази година в района на града“, каза говорител на полицията.