Министерството на външните работи на Турция определи като "неприемлива“ и "предубедена“ позицията на Съвета на Европейския съюз относно търговско-икономическото сътрудничество между Москва и Анкара. Това се посочва в изявление, разпространено от външнополитическото ведомство на югоизточната ни съседка.

"Решенията на Съвета на ЕС по общи въпроси пренебрегват дипломатическите усилия на Анкара за прекратяване на войната в Украйна и нейната силна подкрепа за териториалната цялост на тази страна... Изненадани сме, че въпреки официалната позиция на Турция [за мирното уреждане], която е и отказ от участие в едностранни санкции, нейната позиция се представя като умишлен опит за осуетяване на антируските санкции“, се казва в текста.

Министерството припомня, че търговско-икономическите връзки на Турция с Русия нямат за цел да намалят ефективността на антируските санкции. "Подкрепата за диалог с Москва е важна и от гледна точка на минимизиране на негативните последици от войната. Пример за това е зърнената сделка и размяната на пленници между Руската федерация и Украйна“, подчертават в изявлението.

От турското външно министерство допълват, че последните решения на Съвета на ЕС свидетелстват, че "общите интереси на Европейския съюз се принасят в жертва на интересите на отделните държави... Подобни стъпки не допринасят за развитието на отношенията между Турция и ЕС и не формират конструктивен дневен ред. Ние отхвърляме несправедливите претенции на ЕС срещу Турция по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Освен това Анкара не приема неудачните изявления на ЕС относно ситуацията в Източното Средиземноморие и в Кипър“.