Анкара отново е довело до сведение на официална Москва необходимостта от спазване на разпоредбите на споразуменията за Сирия, включително по въпроса за изтеглянето на бойците на сирийските кюрдски Отряди за народна самоотбрана (ОНС) от определени сирийски региони, предава "Анадолската агенция“.

Това се казва в съботното съобщение на турското външно министерство във връзка с резултатите от поредния кръг от турско-руски консултации в Истанбул с участието на делегации, ръководени от заместник-министъра на външните работи на Турция Седат Онал и заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Вершинин.

Според съобщението, в рамките на двудневните консултации (8-9 декември), освен въпросите за реформата на ООН, прилагането на "зърненото споразумение“, ситуацията в Украйна, Либия и Сирия, както и механизма на ООН за хуманитарна помощ, са обсъдени операции на сирийска територия. Освен това е проведен обмен на мнения относно процесите в Близкия изток и Източното Средиземноморие.

Подчертана е важността на продължаването на споразумението за зърно, което направи възможно доставката на повече от 13 милиона тона селскостопански продукти на световните пазари през Черно море, както и необходимостта от улесняване на процедурите, свързани с износа на руски зърно и торове.

Турската страна е призовала за скорошно прекратяване на войната в Украйна, което е възможно чрез справедливо и дългосрочно уреждане чрез подновяване на преговорите. Подчертана е готовността на Анкара за всяестранна подкрепа на стъпките на страните в тази посока.

По отношение на сирийската криза вниманието е насочено към важността на запазването на териториалната цялост и политическото единство на Сирия, както и политическото уреждане на основата на Пътната карта в светлината на Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Анкара подчерта решимостта си да продължи борбата срещу терористите от ПКК и сирийското разклонение на тази групировка (ОНС)ю, която "е заплаха не само за териториалната цялост на Сирия, но и за националната сигурност на Турция“. В този контекст турската страна обърна внимание на руската делегация на необходимостта от изпълнение на точките от споразуменията за Сирия от октомври 2019 г.

Що се отнася до ситуацията в Либия, Анкара е за напредък на политическия процес в тази страна, като се вземе предвид факторът на националното съгласие, както и за провеждането на свободни избори.

Турската делегация е подчертала важността на предотвратяването на провокации в региона на Егейско и Източното Средиземноморие, които са потенциална заплаха за мира и стабилността в региона. Анкара също се застъпва за отхвърляне на всякакви стъпки, които противоречат на международните споразумения.

По въпроса за реформирането на ООН Турция счита за необходимо формирането на по-ефективен механизъм за работа на Световната организация, особено на ниво формиране и вземане на решения на Съвета за сигурност на ООН, което ще допринесе за справедлив световен ред .