Турският министър на отбраната Хулуси Акар обяви в сряда планове за провеждане на среща на делегации от Турция, Русия и Украйна по сделката за зърно в Истанбул на 5 май, съобщават от ТАСС, с позоваване на телевизионния канал TRT.

"В петък, 5 май, заместник-министрите на отбраната на Турция, Русия и Украйна планират да се срещнат в Истанбул [за да обсъдят зърнената сделка]. Можем да кажем, че страните са готови да удължат споразумението. Искаме тази инициатива да бъде удължена без проблеми", заяви министърът.

По-рано медията съобщи, че Турция полага сериозни усилия да удължи т.нар. зърнена сделка и да вземе предвид изисквания за нейното изпълнение на всички участващи страни.

"Преговорите за удължаване на зърнената сделка не са приключили, те все още продължават. Турция полага сериозни усилия споразумението за Черноморската инициатива за зърно да бъде удължено и исканията на всички страни, включително Русия, да бъдат взети предвид сметка“, предаде дипломатически източник на медията от Анкара.