Според резултатите от текущата година обемът на товарните превози по "Средния транспортен коридор“ ще бъде шест пъти по-висок от този през 2021 г. За да се възползват напълно от този шанс, е важно страните по трасето да премахнат бариерите пред търговията и комуникацията. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу при откриването на тристранна среща на министрите на транспорта и външните работи на Турция, Казахстан и Азербайджан в Актау.

Ръководителят на турската дипломация припомни, че днес най-големите обеми товари в света се транспортират между Азия и Европа, докато "Средният транспортен коридор“ остава най-краткият и най-изгоден маршрут за превоз на товари.

Чавушоглу обърна внимание на три важни световни събития от последния период, които увеличиха значението на геополитическите процеси.

Според него, първо, има прекъсвания във веригите за доставка на стоки, което повишава значението на безопасните и устойчиви транспортни връзки, превръщайки този фактор във важен компонент на конкуренцията.

Второ, избухна руско-украинската война, която предизвика глобална продоволствена и енергийна криза, и трето, противоречията между САЩ и Китай се задълбочават. Двете най-големи икономики в света търсят начини за взаимно заместване на продуктите, заяви министърът.

Чавушоглу припомни и освобождаването от Азербайджан на окупираните по-рано от Армения територии на републиката, като посочи, че новите реалности в Южен Кавказ също са принос към механизмите за дългосрочен транспорт на стоки.

Турският външен министър акцентира върху откриването през последните години на две нови международни летища в Азербайджан - Физули и Зангиланс, свързващи Карабахския икономически регион със света.

Чавушоглу посочи стратегическото значение на Зангезурския коридор за търговията между Близкия изток и Кавказ, Азия и Европа.

Транскаспийският международен транспортен маршрут (TMTM, Middle Coridor или Среден коридор) е международен транспортен коридор, който минава през Китай, Казахстан, Каспийско море, Азербайджан, Грузия, Турция и след това отива в европейските страни.