Неотдавнашното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Армения след сблъсъците между кавказката държава и нейния съсед Азербайджан бе посрещнато с остра критика от страна на Анкара – най-близкият съюзник на Баку, както и от Москва, пише Daily Sabah.

Турският вицепрезидент Фуат Октай заяви в понеделник, че "предубедените“ изявления на Пелоси относно сблъсъците между Армения и Азербайджан "саботират дипломатическите усилия“ и са неприемливи.

В Туитър Октай също призова Вашингтон да изясни дали изявленията на Пелоси отразяват официалната позиция на САЩ.

В понеделник Кремъл заяви, че "гръмките изявления“ на Пелоси относно причините за граничния конфликт между Азербайджан и Армения едва ли ще помогнат за стабилизиране на ситуацията.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че "тихият и делови подход“ към арменско-азербайджанския конфликт ще донесе плодове.

Пелоси посети Армения през почивните дни в безпрецедентна демонстрация на подкрепата на САЩ за страната, която повече от три десетилетия е в конфликт със своя съсед Азербайджан за района на Карабах.

По време на посещението си Пелоси похвали демокрацията на Армения и разкритикува това, което тя нарече "незаконни“ атаки на Азербайджан, след като миналата седмица избухнаха сблъсъци по границата на двете страни, отнели живота на над 200 души.

"Неоснователните, несправедливи обвинения“ срещу Азербайджан, отправени от Пелоси по време на посещението й в Армения, са "неприемливи“, заявиха очаквано от азербайджанското външно министерство в неделя.

"Изявлението, направено от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси по време на посещението й в Армения на 18 септември 2022 г., което изкривява ситуацията в региона, буди дълбоко съжаление“, се казва в изявление на ведомството.

От там отбелязват, че "Пелоси е известна като проарменски политик“, и посочват, че "присъствието на проарменски членове на Конгреса в нейната делегация в Армения е чисто доказателство за това“.

Министерството твърди, че визитата на Пелоси в Армения цели да получи подкрепата на арменското лоби, тъй като междинните избори за Конгреса на САЩ наближават.

Визитата на Пелоси се състоя, след като Азербайджан и Армения постигнаха примирие в сряда след граничните сблъсъци.

Неотдавнашните боеве взеха жертви и от двете страни, като Азербайджан съобщи за 77 убити войници и двама ранени цивилни. Армения съобщи, че 135 нейни войници са били убити и шестима цивилни са ранени.

Отношенията между бившите съветски републики са напрегнати от 1991 г., когато арменската армия окупира Карабах, територия, международно призната като част от Азербайджан.