Нахлуването на Русия в Украйна не е случайно, тъй като настоящата ситуация е била предшествана от ходове на НАТО и западните страни. Това заяви в ефира на Haberturk Ибрахим Калън, представителят на турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

"В новия ред на върха на пирамидата стои свръхдържава, а под нея са пет или шест велики сили: Русия, Китай, Англия, Франция, Германия. По-надолу са средните и другите страни“, разказва Калън. По думите му, Москва "започна да се съмнява в пирамидата в геостратегически и военен план“ и затова е предложила "да се преразгледат условията и да се подпише ново споразумение за баланса след 30 години“.

Но "тези, които искаха да потиснат опитващите се да се измъкнат отдолу“, са решили да вървят по пътя на конфликта, поясни той. "Когато погледнете какво се е случило през последните 30 години, трябва да направите причинно-следствена връзка, това са както действията на Запада, така и разширяването на НАТО“, посочи говорителят на Ердоган, подчертавайки, че Турция също възразява "срещу този неправилен световен ред“.

Както пояснява Калън, Турция не възнамерява да се присъединява към санкциите срещу Русия, тъй като изхожда от икономическия си интерес, а страната е зависима от външни енергийни източници. Той също така подчерта, че Анкара открито е декларирала позицията си пред западните страни, които са изразили разбирането си по този въпрос.

В същото време Анкара периодично получава искания от западни държави относно налагането на санкции срещу Москва. Турската страна обаче отстоява позицията си, уверява говорителят на Ердоган. "Но вече казах, не можем да направим това, тъй като това ще удари преди всичко нашата икономика. От другата страна е нашата посредническа роля, защото всичко минава през Турция“, обяснява той.

В същото време западните санкции не оказват очакваното въздействие върху Русия, констатира Калън. "Позициите на [руския президент Владимир] Путин в страната не са загубени, а рублата се засилва“, добави той. Но, според него, в момента е трудно да се говори за мирно споразумение между Москва и Киев.

Освен това Анкара смята очакванията на Москва по въпроса с украинското зърно за логични. В същото интервю Калън разказва, че западните страни са обезпокоени от възможна продоволствена криза и искат да уредят среща по "проблема със зърното“, за което са съобщили на Турция. В същото време и Русия, и Украйна имат своите аргументи относно ситуацията.

Превод и редакция: Иван Христов