Дългосрочният мир в Южен Кавказ е възможен само ако Ереван има искрен подход към сътрудничеството и стабилността в региона. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, коментирайки в сряда в Анкара последната ескалация на границата между Армения и Азербайджан, предава Анадолската агенция.

По думите му, последните събития демонстрират крехкостта на стабилността в региона.

Чавушоглу припомни, че Ереван дълго време е пренебрегвал мирните инициативи на Баку, продължавайки провокациите в региона. "Баку, разбира се, не може да остави без отговор провокативните действия на Армения“, заяви турският министър.

Като пример Чавушоглу обърна внимание на ситуацията в района на град Лачин, който премина под азербайджански контрол в края на август. "Дори при напускането на района на Лачин арменците не спряха да минират териториите, което показва неискреността на арменската страна“, подчерта той.

"Войната в Украйна отново потвърди, че пътят към мира в региона минава през Турция. Това важи и за други региони, включително Южен Кавказ, Балканите, Близкия изток и африканските страни“, добави турският министър.

В нощта на 13 септември се подновиха сблъсъците на границата между Азербайджан и Армения. Баку обвини Армения в провокации, минни маршрути за доставка и обстрел.

Ереван обвини Азербайджан в обстрел на югоизточната граница и се обърна към оглавяваната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКБ).

Баку и Ереван съобщават за десетки загинали в хода на сблъсъците.