Анкара. Крим ще трябва отново да стане част от украинска територия, ако бъде подписано споразумение между Русия и Украйна. Това мнение изрази в сряда официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калън в интервю пред CNN.

"Анексията на Крим от Русия е незаконна и позицията на Турция по този въпрос не се е променила от 2014 г. насам. Крим е част от украинска територия. Това трябва да бъде в основата на всяко споразумение, което ще бъде сключено [между Русия и Украйна]“, заяви той.

Междувременно във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че "международното право диктува, че Крим трябва да бъде върнат на Украйна, от която той е неразделна час“.

Освен това Калън заяви пред CNN, че скоро делегация от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) може да посети Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ) и да помогне за понижаване на напрежението в района.

"В близко бъдеще може да е възможно МААЕ да посети ЗАЕЦ в Украйна. Вярваме, че посещението ще спре напрежението за известно време. Никой, включително Русия, не иска ядрена катастрофа. Призоваваме международни делегации за да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала“, заяви Калън.

По-рано постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Русия се надява посещението на делегацията на МААЕ в АЕЦ да се състои в края на август или началото на септември, а западните сили също призоваха за посещение на специалисти от агенцията на ООН възможно най-скоро.

Превод и редакция: Иван Христов