Ангола реши да се оттегли от ОПЕК заради несъгласие с квотите за добив на петрол, тъй като смята, че е време да се "съсредоточи повече" върху собствените си цели. Това е съобщил министърът на природните ресурси на страната, предаде Кathimerini.

"До днес нямахме влияние върху квотите, но ако бяхме останали в ОПЕК, щяхме да понесем последствията от решението да спазваме квотите за производство", обяснява Диамантино де Азеведо пред обществената телевизия TPA. Тогава Ангола щеше да бъде "принудена да намали производството си", е добавил той.

"Това е решение на една суверенна държава. Винаги сме изпълнявали задълженията си, но Ангола сметна за необходимо да се оттегли. Смятаме, че е настъпил моментът страната ни да се съсредоточи повече върху целите си", е заявил той, като е уточнил, че решението не е било "взето с лека ръка".

В края на ноември Ангола и Нигерия, две държави с особена тежест на африканския континент, се оказаха недоволни от квотите си на последната министерска среща на алианса, която дори бе отложена с няколко дни заради разногласията.