Бившият германски канцлер Ангела Меркел е коментирала отношенията си с Русия по време на мандата си и необходимостта от преговори за прекратяване на войната в Украйна. Меркел е заявила, че не всички, които говорят за преговори, говорят като Владимир Путин, пише Welt .

На Панаира на книгата в Лайпциг бившият канцлер Ангела Меркел е разговаряла почти два часа с главния редактор на Die Zeit Джовани ди Лоренцо. Въпросите, които са коментирали са кризите по време на нейното канцлерство, а също и войната в Украйна. Тя се е противопоставила на въпроса защо не обича да признава грешки.

Меркел е защитила политиката си към Русия и решенията в енергийната политика, които направиха Германия силно зависима от руския газ. "Предпочитам газа да се внася от Обединеното кралство, Норвегия и Холандия, както правехме преди. Но това не беше възможно. Въпросът за нас беше: по-скъп втечнен природен газ – една трета по-скъп или по-евтин руски газ", заявява тя.

"Не мисля, че настоящата ситуация, в която ни вкарват действията на Владимир Путин, е добра за всички страни.  Навремето, с това, което разполагах, се опитах да предотвратя тази ситуация. Според мен фактът, че усилията не дадоха резултат, не е доказателство, че не е правилно  да се опита".

На въпрос как може да се сложи край на руската агресивна война, Меркел призовава за открити дебати.

"Би било важно за мен, или поне така винаги съм се опитвала, да не ограничавам мисълта си твърде много“, е заявила тя.

"Когато някой като Волфганг Ишингер, бивш ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността, каже, че трябва да помислим за факта, че в даден момент ще трябва да се проведат преговори, тогава не е нужно да се "скача веднага срещу него". Това не винаги всички хора, говорят подобно на Путин“, е заявила Меркел.

Ангела Меркел работи върху книга за живота си с Беате Бауман, нейният дългогодишен офис мениджър. Писането създава яснота, но изисква и концентрация, е заявила тя. "Аз не съм писател на Томас Ман. Аз също не съм писател и няма да бъда повече." Книгата е планирана да бъде публикувана през есента на 2024 г.

Визитата на бившия канцлер предизвика голям интерес в навечерието на Панаира на книгата в Лайпциг. Според организаторите билетите са се разпродадали за няколко дни.