Президентът на Полша Анджей Дуда предупреди срещу прибързани заявления, че Русия е загубила войната в Украйна в разговор с генералния директор на Dow Jones и издател на The Wall Street Journal, предава "Украинская правда“.

"Днес говорят, че Владимир Путин е загубил войната и неговото поражение е, че Финландия се присъедини към НАТО, въпреки че дълги години финландският народ се колебаеше дали да се откаже от неутралитета. Дами и господа, Владимир Путин не е загубил нито една война“, подчерта президентът на Полша.

Той изрази надежда, че Путин ще загуби войната. Въпреки това, отбеляза Дуда, "сега имаме ситуация, в която руският валяк смазва Украйна, стотици хора умират на фронта всеки ден, докато има повече от 100 милиона руснаци и по-малко от 40 милиона украинци“.

"Само тази разлика показва кой има предимство тук. За руснаците човешкият живот не означава нищо, за украинците всеки живот струва теглото си в злато. Това са различни култури. Русия е ядрена суперсила, има огромни запаси от оръжия - и какво, ако се смеем на факта, че тя вади танкове от 60-те години на миналия век, когато всеки танк тежи 50-60 т. Ако върви, ще те смаже, независимо дали е модерен“, отбеляза още полският президент.

Путин ще загуби войната, когато руската армия бъде изтласкана извън международно признатите граници на Украйна, убеден е Дуда.

"Войната продължава, Русия става все по-мобилизирана, руската икономика минава на бойна нога. Без съмнение, те са в състояние да кажат на хората чрез пропаганда, че трябва да затегнат коланите и дори да са гладни, трябва бъдат горди, защото Русия е велика“, добави президентът на Полша.