Полша има твърде малко изтребители F-16, за да може да си позволи прехвърлянето им в Украйна. Въпреки това Варшава подкрепя обучението на украински пилоти и има готовност да предаде на военните на Киев почти всички самолети МиГ-29, с изключение на тези от отбраната на НАТО. Това заяви президентът на Полша Анджей Дуда, съобщават Polskieradio24 и wPolityce.pl.

"Имаме сравнително малък брой самолети F-16. Ние сме готови да подкрепим процеса на обучение на украински пилоти – говорих за това с премиера и министър на националната отбрана Мариуш Блашчак. Въпреки това броят на самолетите F-16, който притежаваме, не ни позволява да говорим за прехвърлянето на такива на Украйна“, поясни Дуда.

В същото време той подчерта, че Полша е готова да прехвърли на Украйна почти всички самолети МиГ-29, с изключение на тези от отбраната на НАТО.

"Има проблем, защото имаме някои МиГ-ове, които вече работят по стандартите на НАТО и изпълняват мисии за въздушна полиция, следователно служат за защита на страните от НАТО“, добави президентът на Полша.

Той подчерта още, че Полша е сред първите три държави, които оказват най-голяма помощ на Украйна. Страната вече предостави на Украйна 14 самолета МиГ-29.