Според президента на Полша Анджей Дуда разследванията около инцидента с падналата на територията на страната ракета са обвързани с разпоредбите на международната правна взаимопомощ. Това важи и за участието на украински специалисти, отбелязва германският вестник Die Zeit.

Възможно е да се покажат на експертите Украйна текущите разследвания. По-мащабното участие в разследването обаче изисква някои основи. "Но когато става въпрос за активно участие в разследвания, достъп до документи, до информация, тогава се изискват конкретни договорни основи по смисъла на международното право и международните споразумения“, поясни Дуда.

Преди това украинският президент Володимир Зеленски обяви, че експерти от неговата страна ще бъдат допуснати да участват в разследването. Съответно потвърждение е дошло от Полша, увери той. Дуда обаче не коментира изрично дали Полша би дала зелена светлина или не.

Много е вероятно украинците да посетят мястото на разследването, каза ръководителят на полската президентска канцелария Гражина Игначак-Бандич. Тя добави, че в разследването  участват и американци. Не трябва да има грешки, затова разследванията трябва да бъдат максимално обективни, допълни тя.