Заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник изключи възможността за преговори с Русия на този етап. В гостуване за предаване на германския телевизионен канал ARD бившият посланик на Киев в Берлин подчерта, че "войната може да приключи само на бойното поле“.

"Ясно е, всички военни експерти също го казват - Украйна не може да спечели тази война без военновъздушни сили и без флот“, коментира Мелник.

Очакванията му са Германия да достави изтребители на страната му, като за тази цел съответното решение трябва да бъде взето бързо. "Германски експерти също казват, че ФРГ ще достави бойни самолети, това е само въпрос на време“, изрази увереност Мелник. Същевременно той допълни, че колкото по-дълго продължава дебатът по въпроса, толкова по-трудно ще бъде за Украйна да освободи териториите, окупирани от Русия.

"За съжаление, времето е против нас“, призна заместник-министърът. Колкото повече се отлага дебатът за изтребителите и украинските пилоти не се обучават, толкова повече нови танкове руският президент Владимир Путин може да изпрати на фронта, допълни той.