"В 11-ия пакет от санкции се готвят много неприятности за Русия". Това съобщи ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски Андрий Ермак в Telegram, предава УНИАН

Той приветства предложението на Полша и балтийските държави за включване на ограничения върху атомната енергетика на Руската федерация в 11-ия пакет от санкции на ЕС.

"Санкциите срещу атомната енергетика на Руската федерация са точно това, което е необходимо", подчерта Ермак.

Той съобщи, че санкционна група, председателствана от него и Майкъл Макфолс, бивш посланик на САЩ в Русия, завършва подготовката на "план за действие за затягане на санкциите срещу Руската федерация 2.0“.

"Готвим много неприятности за руснаците“, добави ръководителят на канцеларията на президента на Украйна.

На 4 април президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбелязаха необходимостта от подготовка на 11-ия пакет от санкции срещу Руската федерация.

На 25 февруари Европейският съюз одобри 10-ия пакет от санкции срещу Русия. 

Новият пакет предвижда санкции срещу предприятия от военната индустрия и финансовия сектор и срещу пропагандата.

Предвиждат се значителни нови ограничения за внос/износ и забрана на руски медии. Въведени са ограничителни мерки срещу 121 физически и юридически лица. Санкциите са насочени към отговорните за предполагаемото прехвърляне най-малко 6000 деца от Украйна в Русия.