Анархистка група пое отговорност за палежа на автомобила на високопоставен италиански дипломат в Атина по-рано този месец, заявявайки, че действията им са в знак на солидарност с осъден в Италия, предава Reuters.

Най-малко един автомобил бе унищожен, а друг бе повреден по време на нападението в дома на италианския заместник-посланик Сузана Шлайн в ранните часове на 2 декември.

Групата "Карло Джулиани“ заяви, че е организирала атаката заради Алфредо Коспито, 55-годишен италиански анархист, осъден за нефатална стрелба срещу мениджър на компания за ядрена енергия миналата година и за бомбен атентат през 2016 г.

Коспито е затворен при строг режим на изолация, известен в Италия като "запазен за членове на мафията“.

"Решихме да изпратим собствен сигнал на солидарност към другаря и неговата борба“, написа групата в изявление на анархистки уебсайт, често използван, за да се поеме отговорност за атаки.

Италианският премиер Джорджия Мелони изрази своята "дълбока загриженост“ и съчувствие към Шлайн, сестра на виден италиански политик.

Гръцкото и италианското външно министерство също осъдиха нападението, организирано дни преди 14-ата годишнина от полицейското убийство на студент в Атина, което доведе до най-големите безредици в страната от десетилетия насам.