Съюзниците на Украйна трябва да помогнат на държавата да разшири противовъздушната отбрана и да укрепи цялостната система за енергийни доставки преди зимата и вероятните руски удари по критична инфраструктура. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от Deutsche Welle.

В началото на неформалната среща на външните министри на ЕС в Киев Бербок повтори призива си за създаване на "зимен защитен чадър“ за Украйна.

Според нея това включва разширяване на противовъздушната отбрана, осигуряване на електрогенератори и засилване на енергоснабдяването като цяло.

"Миналата зима видяхме жестокия начин, по който руският президент също води тази война, умишлено атакувайки електроцентрали“, каза тя.

Министърът добави, че руският президент Владимир Путин очаква, че водоснабдяването също ще спре при 20 градуса под нулата.

"Трябва да предотвратим това, доколкото е възможно, с всичко, което имаме“, заяви Бербок.

Руски атаки срещу критична инфраструктура на Украйна

Припомняме, че Русия активно атакува украинския енергиен сектор миналата година, поради което украинците се сблъскаха с изключване на осветлението и дори изчезване на топлината през зимата.

Тази година Украйна формира многостепенна защита на енергийните съоръжения.

Директорът на ДТЕК Дмитрий Сахарук отбеляза, че ако руснаците не прибягнат до обстрел на енергийните съоръжения на страната, енергийната система ще премине нормално през зимата.