Германският външен министър Аналена Бербок беше подложена на критики в петък заради премахването на 482-годишно разпятие от мястото на срещата на Г-7 в германския град Мюнстер, пише европейската редакция на Politico.

Федералното външно министерство е наредило историческото дървено разпятие да бъде премахнато от мястото на конференцията в Мюнстер като част от по-голям редизайн на кметството на града, заяви говорител на министерството в петък в Берлин. Бербок от Зелените няма участие в това, каза той.

"Това не беше съзнателно решение, със сигурност не беше политическо решение, но очевидно организационно решение“, коментира Бербок в петък след среща с колегите си от Г-7. "Щеше да ми хареса, ако не го бяхме прибрали.“

Въпреки това консервативните християндемократи разкритикуваха този ход като нечувствителен към традицията и историята. Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария от Християнсоциалния съюз (ХСС), който в миналото нареди разпятия да бъдат окачени на обществени сгради в Бавария, се оплака в туит, че това няма да се случи в никоя друга страна и попита: "Дали това е новата външна политика?"

Торстен Фрай, високопоставен член на Християндемократическия съюз (ХДС), заяви, че "само тези, които стоят зад собствената си традиция и социален характер, могат също така да се обръщат към другите открито, уверено и със самочувствие“, съобщава Велт. Фрай твърди, че "християнският образ на човека е именно общата основа на либералните и конституционни демокрации на страните от Г-7“, според вестника.

Бербок беше домакин на външните министри на Франция, Италия, Япония, Канада, САЩ и Обединеното кралство, тъй като Германия в момента е председател на Г-7. Лидерите обсъдиха, наред с други въпроси, последиците за Европа от атаката на Русия срещу Украйна, трансатлантическото сътрудничество и отношенията с Китай.

Счита се, че кметството на Мюнстер има голяма символична стойност за християнството в Европа, тъй като е било мястото за преговори по историческия Вестфалски мир. Споразумението сложи край на опустошителната Тридесетгодишна война, водена заради религията в целия континент.