Китай ще изпрати свои военни самолети в Тайланд за съвместно военно учение през идните почивни дни, за да "задълбочи практическото сътрудничество“ между двете страни, съобщи китайското министерство на отбраната в петък, цитирано от "Анадолската агенция“.

Военновъздушните сили на двете страни ще проведат учение, наречено Falcon Strike 2022, в тайландската кралска военновъздушна база Удорн в неделя, се казва в изявлението на ведомството.

"Ще бъдат включени ключови курсове за обучение като въздушна поддръжка, удари по наземни цели и разполагане на малки и големи войскови части“, се добавя в изявлението.

Ученията се провеждат на фона на ескалацията на напрежението в Тайванския пролив, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван миналата седмица, предизвиквайки широкомащабни военни учения на китайските въоръжени сили около самоуправляващия се остров.

В учението ще участват изтребители, изтребители-бомбардировачи и самолети за ранно предупреждение на Китайската народна освободителна армия.

"Съвместното учение има за цел да засили взаимното доверие и приятелството между военновъздушните сили на двете страни, да задълбочи практическото сътрудничество и да насърчи непрекъснатото развитие на всеобхватното стратегическо сътрудничество между Китай и Тайланд“, се обяснява още в съобщението на китайското МО.

Превод и редакция: Иван Христов