От следващата година Амстердам ще стане градът с най-високия в Европа и четвърти в света туристически данък, съобщава британският вестник The Daily Express, като се позовава на Dutsch News.  

Според плановете на градските власти данъкът върху нощувките ще се увеличи до 12,5% от цената на хотелска стая. Така туристите ще трябва да плащат по 12,5 евро на вечер в стая, струваща 100 евро.

Увеличение на таксата ще има и за пътниците на круизните кораби: според новите тарифи таксата ще скочи от 8 на 11 евро на човек.

Парите от данъците ще бъдат използвани за заплащане на услуги на местните жители, а не за обезсърчаване на туристите, увери градският финансов директор Хестер ван Бюрен.

 "Разбира се, би било добре, ако високият данък би помогнал срещу прекомерния туризъм, но тогава ще има по-малко пари“, коментира Ван Бюрен.

Обмисля се също въвеждането на данък за туристите, които посещават Амстердам без нощувка - по примера на Венеция.

"Трябва да се справим и с еднодневните туристи. Разбира се, не можете да попречите на някой да влезе в града, но ще помислим как да накараме тези да плащат някаква градска такса“.

Амстердам, който е един от най-посещаваните туристически градове в света, през последните години води активна борба със свръхтуризма.

По-специално, от лятото на 2023 г. властите забраниха влизането на круизни кораби в центъра на града.

Освен това преди това градските власти решиха да затворят известния квартал на Червените фенери и да забранят пушенето на марихуана в района.