"Параноидният страх“ на руския президент Владимир Путин от опитите на Запада да "ограничи силата на Москва“ доведе до изразходването на приблизително 25% от държавния бюджет на страната за милитаризация. Това подчерта директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс по време на изслушвания в Конгреса на САЩ, съобщава Voice of America.

Хейнс отбеляза, че усилията на НАТО са били насочени към успокоение в обратното - че Западът не заплашва Русия, но самият Путин със собствените си решения е ускорил "събития, които се е опитвал да избегне“ – като присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

По думите й Путин продължава да вярва в съществуването на заплаха за Руската федерация и че засилената милитаризация "ще предаде това мнение на западната и вътрешната публика“.

Сенатор Ангъс Кинг попита как Путин може да бъде убеден, че НАТО не е агресивен блок и няма да нахлуе в Русия. Според сенатора руските специални служби по своята същност са "параноична организация“.

"Да, съгласен съм с вас, че има известна параноя, свързана с това, той (Путин - бел.ред.) наистина вярва, че сигурността на страната му е застрашена до известна степен“, отговори Хейнс.

Стратегическите цели на руския президент, според нея, също остават непроменени – той продължава да гледа на разширяването на НАТО и подкрепата за Украйна като на потвърждение на убеждението си в желанието на САЩ и Европа да "ограничат силата на Русия“.

Освен това Хейнс отбеляза, че Путин се опитва да се възползва от глобалните събития, като ескалацията на конфликта между Израел и ХАМАС, "за да ни раздели от нашите съюзници“.

Путин е убеден, че вътрешните и международни събития се развиват в негова полза, допълни още ръководителят на Националното разузнаване на САЩ. Тя прогнозира, че агресивната тактика на Москва ще продължи и войната в Украйна едва ли ще приключи скоро.

За да я продължи, Путин е готов да харчи още и още бюджетни средства. "Путин увеличи разходите за отбрана до близо 7% от БВП на Русия, почти двойно повече от историческата средна стойност“, заяви Хейнс, добавяйки, че бюджетът за отбрана на Русия представлява около 25% от всички федерални разходи.