В петък (1 март) президентът на САЩ Джо Байдън обяви плановете си да извърши първата военна доставка на храни и консумативи в Ивицата Газа, ден след като смъртта на палестинци, чакащи на опашка за помощи, насочи вниманието към разрастващата се хуманитарна катастрофа в пренаселения крайбрежен анклав, предаде Reuters.

Байдън заяви, че американският "десант" на хуманитарна помощ ще бъде осъществен през следващите дни, но не предложи повече подробности. Други държави, включително Йордания и Франция, вече са извършили въздушни доставки на помощ в Газа.

"Трябва да направим повече и Съединените щати ще направят повече", заявява Байдън пред репортери, като допълва, че "помощта, която постъпва в Газа, никъде не е достатъчна".

Говорителят на Белия дом Джон Кърби подчерта, че въздушните доставки ще се превърнат в "продължително усилие". Той добави, че първата въздушна доставка вероятно ще бъде на база армейски продукти MRE, или "готова за консумация храна".

"Това няма да е еднократна доставка", заяви Кърби.

Байдън информира репортерите, че САЩ разглеждат и възможността за морски коридор за доставка на големи количества помощ в Газа.

Служителите заявиха, че въздушните доставки могат да започнат още този уикенд.

По данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси най-малко 576 000 души в Ивицата Газа - една четвърт от населението на анклава - са на стъпка от началото на криза с достъпа до храна.

Все пак имаше въпроси относно ефективността на въздушните доставки на помощи в Газа.

Американски служител, говорещ при условие за анонимност, е заявил пред британската агенция, че въздушните доставки ще имат само ограничено въздействие върху страданията на хората в Газа.

"Това не се занимава с първопричината", е посочил служителят, като е добавил, че в крайна сметка само отварянето на сухопътните граници може да реши проблема по сериозен начин.

Друг проблем, е добавил той, е, че САЩ не могат да гарантират, че помощта просто няма да попадне в ръцете на ХАМАС, като се има предвид, че Съединените щати нямат войски на място.

"Хуманитарните работници винаги се оплакват, че въздушните доставки са добри възможности за снимки, но са лош начин за предоставяне на помощ", заявява Ричард Гоуън, директор на Международната кризисна група в ООН. Гоуън заявява, че единственият начин да се осигури достатъчно помощ е чрез конвои с помощи, които да следват примирието.