Американски военен самолет с осем души на борда се разби в морето край Западна Япония в сряда, като рибарите съобщиха, че са открити трима души, но състоянието им не е известно, пише Reuters.

Бреговата охрана обяви, че е изпратила патрулни лодки и самолети до района, където V-22 Osprey с наклонен ротор се разби край остров Якушима.

Риболовни лодки в района са открили трима души в околните води, заяви представител на местна рибарска кооперация.

Катастрофата е станала близо до летището на острова, където друг Osprey кацна успешно в сряда следобед, поясни говорител на правителството на префектурата.

Американските сили в региона все още събират информация, каза говорител.

Катастрофата е станала малко преди 15 часа местно време (09:00 българско) със свидетели, които казват, че левият двигател на самолета е изглеждал запален, докато се е спускал, съобщават медиите.

Самолетът изчезна от радарите в 14.40 часа. местно време, заяви главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно.

Самолетът, който може да лети както като хеликоптер, така и като самолет с фиксирани крила, се управлява от американските морски пехотинци, американския флот и японските сили за самоотбрана.

Разполагането на Osprey в Япония е противоречиво, като критиците казват, че той е предразположен към инциденти. Армията на САЩ и Япония твърдят, че е безопасно.

През август американски Osprey се разби край бреговете на Северна Австралия, докато транспортира войски по време на рутинно военно учение, убивайки трима американски морски пехотинци.

Друг кацна аварийно в океана край южния японски остров Окинава през декември 2016 г.