САЩ биха рискували да позволят разпространението на екстремизма в Европа, ако спрат да оказват подкрепа на Украйна във войната й с Русия, заяви независимият сенатор от щата Мейн в понеделник след среща с украинския президент Володимир Зеленски, предава Associated Press.

Сенаторите Ангъс Кинг от Мейн и Джак Рийд от Роуд Айлънд, които участват в комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ, пътуваха до Киев миналата седмица, за да се срещнат със Зеленски. Кинг заяви, че се е върнал по-сигурен, че помощта на САЩ за Украйна е жизненоважна.

Предвижда се Украйна да получи 44,9 милиарда долара помощ от САЩ като част от неотдавнашния законопроект за държавните разходи. САЩ трябва да продължат да подкрепят Украйна, докато руският президент Владимир Путин не слезе от власт, каза Кинг. Той характеризира Путин като "диктатор".

Спиране на подкрепата за Украйна би било равнозначно на провала на западните нации да спрат с възхода на Германия през 30-те години на миналия век, отбеляза Кинг. Той планира да представи този случай пред избирателите и републиканските законодатели, които изразиха скептицизъм относно продължаващото участие на САЩ във войната.

"От време на време получавам писма, хората казват: "Защо правим това? Украйна е далеч. Това не е нашата битка. Е, това е нашата битка, защото ако не се борим сега, тя ще се разпространи“, подчерта сенаторът. "И това ще се превърне в нещо, в което не можем да избегнем участието си, точно както се случи в края на 30-те години на миналия век в началото на Втората световна война.“

Кинг се срещна със Зеленски, докато носеше суичър, изобразяващ родения в Мейн и герой от Гражданската война Джошуа Чембърлейн. Сенаторът каза, че би било грешка да се определи дата за това колко дълго САЩ трябва да продължат да подкрепят Украйна, защото това ще даде възможност на Путин да изчака този краен срок.

Кинг не смята, че е необходимо САЩ да обмислят изпращането на войски в Украйна. Според него е по-смислено да се доставя оборудване на Украйна.

Рийд, който е председател на комисията по въоръжените сили, също каза, че подкрепя решението на САЩ да продължат да финансират Украйна. Рийд каза миналата седмица, че Украйна "се бори за ценностите, които ценим: свобода, демокрация, гражданско общество, противопоставяне на автокрацията и незаконната и безсъвестна война“.