Американският ядрен самолетоносач USS Ronald Reagan пристигна в Южна Корея за съвместни военни учения, насочени срещу нарастващите заплахи от Северна Корея, съобщава Associated Press.

Съвместните учения ще бъдат първите с участието на американски самолетоносач в региона от 2017 г. насам, когато САЩ изпратиха три самолетоносача за военноморски маневри с Южна Корея в отговор на ядрените тестове на Северна Русия.

Тази година съюзниците възобновиха съвместните си широкомащабни военни учения, които в предходните години се провеждаха в ограничен мащаб и дори отменяни в опит да бъде подкрепена дипломацията с Пхенян.

Военноморските сили на Южна Корея заявиха, че учението има за цел да повиши военната готовност на съюзниците и да покаже "твърдата решителност на корейско-американския съюз в името на мира и стабилността на Корейския полуостров“.

"Ангажиментът на американската въздушна ударна група, действаща в и около полуострова, илюстрира нашия ангажимент да останем заедно, както и нашето желание да гарантираме, че сме оперативно съвместими и интегрирани, за да посрещнем всяко предизвикателство или заплаха“, заяви на пресконференция адмирал Майкъл Донъли, командир на ударната група на самолетоносачите.