Американски разузнавателен самолет Boeing RC-135V Rivet Joint е прелетял над Корейския полуостров на фона на опасения от провокации, тъй като за четвърти пореден ден официален Пхенян не отговаря на установената редовна телефонна връзка, съобщава южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Представители на Северна Корея спряха да отговарят на редовните обаждания от своите южнокорейски колеги на 7 април, когато разговорите "секнаха“ както по военната гореща линия, така и чрез Междукорейския офис за връзка. През уикенда – по традиция – Сеул се е опитал да установи контакт само по военния канал. В понеделник КНДР отново не е отговорила на обажданията и по двата канала.

На фона на опасенията, че липсата на редовен контакт може да доведе до провокации от страна на Пхенян, американският самолет RC-135V Rivet Joint е излетял от Окинава (Япония) и е прелетял над Жълто море, столичния район на Сеул и други части от полуострова.

Прелитането на американски разузнавателни самолети в региона не е рядкост, но Yonhap обръща внимание на това в контекста на развиващата се ситуация с липсата на комуникация с КНДР. Изображения, публикувани в Twitter, показват как самолетът пресича Корейския полуостров от запад на изток и обратно, летейки покрай военната демаркационна линия на значително разстояние от нея. Според медийния доклад полетът е извършен в понеделник сутринта.

Министерството на обединението на Южна Корея заяви, че Пхенян "едностранно" е прекъснал контактите със Сеул. "Продължавайки да следи ситуацията, правителството обмисля как да отговори [на този ход на КНДР]. Скоро ще оповестим официалната си позиция“, увери говорител на министерството.