Редица водещи руски Telegram канали намекват, че американски разузнавателен дрон Global Hawk е паднал в Черно море в резултат на "определени действия“ на руски пилоти, съобщава Military analytics.

"Височината на Global Hawk не го защити... Екипажът е предложен за държавни награди“, се казва в разпространеното съобщение, в което обаче се отрича, че дронът е бил свален.

Помолен от журналисти да коментира тези доклади, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че не разполага с информация.В САЩ също не са правили изявления по въпроса.

Military analytics припомня, че след инцидента в Севастопол, при който отломки от свалена ракета ATACMS доведоха до смъртта на множество цивилни, Русия обвини САЩ за насочването на подобен вид снаряди. А в Русия се появиха призиви да се свалят американски разузнавателни дронове над Черно море, които според тях търсят цели за удари в Крим.

През март 2023 година руски пилоти пуснаха гориво върху американски дрон Reaper, след което той загуби контрол и се разби в Черно море.