Произведената в САЩ система за противоракетна отбрана Patriot, използвана от Украйна, вероятно е претърпяла някои щети от руски удар, заявиха двама американски служители във вторник, добавяйки, че тя не изглежда да е била унищожена, предава Reuters.

Системата Patriot е една от редицата сложни единици за противовъздушна отбрана, доставени от Запада, за да помогнат на Украйна да отблъсне руските въздушни удари, насочени към критична инфраструктура, енергийни съоръжения и други обекти.

Един американски служител, говорейки при условие за анонимност и цитирайки първоначална информация, разкри, че Вашингтон и Киев вече говорят за най-добрия начин за ремонт на системата и на този етап не изглежда, че тя ще трябва да бъде премахната от Украйна.

Служителят добави, че Съединените щати ще са по-наясно през следващите дни и информацията може да се промени с времето.

Patriot се смята за една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана на САЩ, включително срещу самолети, крилати ракети и балистични ракети. Обикновено включва пускови установки заедно с радари и други помощни превозни средства.

Руското министерство на отбраната обяви във вторник, че е унищожило произведената от САЩ система за противоракетна отбрана Patriot с хиперзвукова ракета "Кинжал" при нанесен през нощта удар срещу Украйна.

Преди това Украйна обяви, че е свалила 18 руски ракети за една нощ, включително цял залп от шест "Кинжал". Попитан за украинското твърдение, руският министър на отбраната Сергей Шойгу го отхвърли.