Генералът от военновъздушните сили на САЩ Майк Минихан в служебна записка до своите подчинени предположи, че Съединените щати ще влязат във война с Китай след две години, съобщава NBC.

"Дано греша. Интуицията ми подсказва, че ще се бием през 2025 г.", цитира телевизионният канал извадка от документа. Автентичността на бележката е потвърдена от един от представителите на транспортното командване на ВВС на САЩ.

Според генерала китайските власти могат да използват президентските избори в САЩ през 2024 г., за да проведат операция за установяване на контрол над Тайван.

Освен това Минихан призова своите подчинени да докладват за мерките за подготовка за военни действия с Китай до края на февруари.

Най-големият остров Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г. Пекин смята територията за една от китайските провинции.

Напрежението около Тайван ескалира след посещение през август 2022 г. на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайпе. На следващия ден след завършването му, Народноосвободителната армия на Китай започна мащабни маневри с ракетни стрелби в шест зони от водите на острова.