Съединените щати са готови за конфликт в космоса още днес, защото срещу тях има антисателитна технология за противодействие на заплахи от страни "провокатори" като Русия и Китай. Това заяви на брифинг в посолството на САЩ в Лондон бригаден генерал Джеси Морхаус от Космическото командване на САЩ, пише The Guardian.

Той отбеляза, че "руската агресия и амбицията на Китай да стане доминираща космическа сила до средата на века не оставиха на САЩ друг избор, освен да се подготвят за орбитални битки“.

"Ако някой застраши Съединените щати или някой от нашите интереси, включително съюзници и партньори, с които имаме договори за взаимна отбрана, ние сме готови да се бием тази вечер“, добави генералът.

В тази връзка The Guardian обръща внимание на факта, че сателитите формират основата на почти целия съвременен живот – от банковите системи до прогнозите на времето и са критични за военните операции. Но прекомерното разчитане на тях означава, че атака срещу орбиталните активи на дадена страна може да има тежки последици.

"Четири страни – Китай, Съединените щати, Индия и Русия – тестваха антисателитни способности, като унищожиха собствените си спътници с ракети от земята. Морхаус заяви, че САЩ ще продължат да развиват антисателитна технология "не защото искат да се бият, а защото това е най-добрият начин за предотвратяване на конфликти“.

Отбелязва се, че Русия и Китай работят върху космически кораби, способни да извършват антисателитни операции. Китай изстреля сателит с роботизирана ръка, способна да хваща други спътници. Освен оръжията, които захващат, врязват се или свалят цели, има и други начини, които заглушават сателитното излъчване или повреждат оборудването с лазери, химически спрейове или мощно микровълново лъчение.