Военното ръководство на САЩ даде да се разбере, че не гледа на Обединеното кралство като на първокласна военна сила, изтъквайки необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана на кралството. Това съобщава Sky News, позовавайки се на източници.

Според тях един от високопоставените американски военни лидери в частен разговор с британския министър на отбраната Бен Уолъс и други служители на Обединеното кралство е казал миналата есен, че британската армия вече не е посочена като бойна сила от най-високо ниво , за разлика от САЩ, Русия, Китай и Франция и по-скоро може да се сравнява със страни като Германия и Италия. Както отбелязва телевизионният канал, Съединените щати са изпратили сигнал до Обединеното кралство за необходимостта да се откаже от политиката на намаляване на военните разходи в светлината на конфликта в Украйна. Според източници, повишаването на бойната готовност на британските сухопътни войски ще отнеме десетилетие.

Sky News подчертава, че британският премиер Риши Сунак няма да може да оправдае очакванията като "военновременен министър-председател“ на фона на конфликта в Украйна, освен ако властите не увеличат бюджета за отбрана на страната, който сега е 48,6 милиарда британски лири (60,2 милиарда долара) с най-малко £3 милиарда (,7 милиарда) годишно, не се спре процеса на съкращаване на армията и не се смекчат правилата за закупуване на оръжия.

Според телевизионния канал въоръжените сили на Обединеното кралство "след няколко дни“ биха изчерпали запасите си от боеприпаси в случай на интензивни военни действия. Освен това Обединеното кралство не е в състояние да защити небето си от масирани ракетни и безпилотни атаки от типа, извършен от руските въоръжени сили в Украйна. Sky News също така добави, че Обединеното кралство ще се нуждае от 5-10 години, за да обучи дивизия от до 30 000 войници, подкрепяни от танкове, артилерия и хеликоптери.

Освен това, според канала, 30% от личния състав на въоръжените сили на Кралството, които са в повишена бойна готовност, са резервисти, които не могат да бъдат мобилизирани за кратко време според стандартите на НАТО. Sky News обръща внимание на факта, че повечето от британските бронирани машини, включително танковете, са произведени преди 30-60 години и тяхната подмяна няма да се случи в близките години.

Според източниците на канала Сунак не осъзнава мащаба на натрупаните проблеми, надявайки се, че те ще бъдат решени от само себе си. В същото време източниците на Sky News посочват, че ще може да се прецени сериозно позицията на министър-председателя едва след публикуването на нов Цялостен преглед на сигурността, отбраната и външната политика на Обединеното кралство, което се очаква на 7 март.

В момента числеността на британската армия е приблизително 76 хиляди души, което е най-ниската цифра от началото на XIX век. За сравнение: през 1990 г. в сухопътните войски на кралството са служили двойно повече войници. Според сегашните планове на властите числеността на британската армия през следващите години ще бъде намалена до 72,5 хиляди души.