Предоставянето на Украйна на изтребители F-16, дронове и ракети с голям обсег на действие може да помогне за победата на Украйна над Русия. Това заяви главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, съобщава изданието Politico.

На брифинг с повече от 10 сенатори и членове на Камарата на представителите на САЩ, ген. Каволи бе попитан дали изтребителите F-16 ще помогнат на Украйна да спечели войната срещу Русия. Той отговори "да", според петима души в стаята, пожелали анонимност.

Въпросът за F-16 бе част от по-широка дискусия за войната и от какво се нуждае Киев, за да спре настъплението на руските войски.

Генералът отбеляза, че Украйна се нуждае от ракети с по-голям обсег, така че нейните войски да могат да нанасят удари по руските позиции от по-голямо разстояние, излагайки на риск щабовете и тиловите линии за снабдяване, което би помогнало да извади от строя руската военна машина в Украйна.

Каволи подчерта още, че САЩ и техните съюзници трябва да изпратят на Украйна най-модерните оръжия, с които могат да се разделят. Това включва самолети, дронове и ракети с обсег на действие над 100 километра. Според него тези оръжия ще помогнат на Киев да отблъсква по-добре атаките на Москва.

САЩ също предполагат, че може да изпратят бойни самолети в Украйна в случай на проточване на войната или да дадат разрешение за реекспорт на изтребители F-16, които са на въоръжение в други страни.