Изтребител F-35 на западната коалиция се е приближил опасно до руски самолет Су-35 в района на Ал-Танф в Сирия. Това заяви на брифинг контраадмирал Вадим Кулит, заместник-началник на руския Център за помирение на воюващите страни в Арабската република (ЦПВС), предава РИА Новости.

"На 19 август от 11:55 до 12:03 в района на Ат Танф на височина около девет хиляди метра коалиционен изтребител F-35 опасно се приближи до самолет Су-35 на руските въздушно-космически сили, който е извършвал планиран полет по южната граница на Сирия“, се казва в съобщението.

"С подобни действия коалицията продължава да създава опасни предпоставки за авиационни инциденти и произшествия, а също така влошава ситуацията в сирийското въздушно пространство“, подчертава военният.

Освен това, според руската страна, оглавяваната от САЩ коалиция е нарушила протокола за деконфликт 16 пъти за ден. Става дума за пускове на безпилотни самолети, които не са съгласувани с руската страна, обясни той.

Освен това три двойки бойни самолети F-35, три двойки F-16, два самолета Rafale и два многоцелеви безпилотни летателни апарата MQ-1C на "коалицията" са извършили 16 нарушения за ден, обобщи Кулит.