Американската армия е получила първата партида високоточни ракети Precision Strike Missile (PrSM). В бъдеще те трябва да заменят ракетите ATACMS, това се посочва от пресслужбата на американската армия, предаде Defense News.

Доставката бележи важен етап от програмата PrSM и е една от 24-те основни програми за модернизация, които армията на САЩ се опитва да осигури в полза на войниците до края на 2023 г.

"Прецизната поразяваща ракета ще осигури на командирите на обединените сили денонощна способност при всякакви метеорологични условия, която ще противодейства на способността на противника да провежда бойни маневри и операции по противовъздушна отбрана", заявява Дъг Буш, помощник-секретар на Сухопътните войски по въпросите на придобиването, логистиката и технологиите. "Бързото разработване и предоставяне на тази способност е ярък пример за активното използване от страна на армията на новите правомощия за придобиване, дадени от Конгреса, които ни позволяват да се движим с много по-голяма скорост, за да предоставим на войниците подобрено оборудване."

PrSM е водеща програма за Сухопътните войски и ключова технология в рамките на портфолиото на службата за прецизни стрелби с голям обсег, което беше създадено като част от новата вълна от приоритети за модернизация на службата, определени през 2017 г.

PrSM е оръжие от ново поколение на Lockheed Martin за водене на високоточен огън на големи разстояния. Ракетите се изстрелват от системи M142 HIMARS и ракетни установки M270 MLRS. Тези ракети са способни да унищожават цели на разстояние до 400 км.

"PrSM има отворена архитектура, която позволява адаптиране към бъдещо изграждане на капацитет", се допълва в съобщението.