Съединените щати разположиха ядрена подводница, способна да носи около 150 ракети Tomahawk, в Южна Корея, ден след като Северна Корея възобнови ракетните изпитания в знак на протест срещу американско-южнокорейските учения с бойна стрелба, съобщи Associated Press.

Пристигането на USS Michigan в Южна Корея, първото по рода си от шест години, е част от скорошно двустранно споразумение за подобряване на "редовната видимост“ на американските стратегически активи на Корейския полуостров в отговор на напредващата ядрена програма на Северна Корея, според южно  корейски служители.

С разполагането на USS Michigan военноморските сили на САЩ и Южна Корея ще проведат тренировки за повишаване на техните способности за специални операции и съвместна способност да се справят с нарастващите ядрени заплахи от Северна Корея, се посочва в изявление на южнокорейското министерство на отбраната.

В него се заявява, че американската подводница е пристигнала в югоизточния пристанищен град Пусан, но не се уточнява колко дълго ще остане във водите на Южна Корея.

USS Michigan е една от най-големите подводници в света. Подводницата с управляеми ракети от клас "Охайо" може да бъде въоръжена със 150 ракети Tomahawk с обсег от около 2500 километра (1550 мили) и е в състояние да изстрелва мисии със специални сили, според изявлението на Южна Корея.

Южнокорейските и американските военни разширяват своите учения в отговор на провокативните ракетни тестове на Северна Корея от миналата година. Северна Корея твърди, че е била принудена да засили тестовите дейности, за да се справи с разширените военни учения на своите съперници, които тя разглежда като репетиция за нахлуване, но експертите заявяват, че Северът в крайна сметка цели да модернизира своя арсенал и да увеличи влиянието си в евентуална дипломация.

През април, след срещата си във Вашингтон, президентът Джо Байдън и президентът на Южна Корея Юн Сук-йол се съгласиха, че Съединените щати ще подобрят "редовната видимост на стратегически активи на Корейския полуостров“. Байдън също така заяви, че всяка севернокорейска ядрена атака срещу САЩ или техните съюзници би "довела до края на който и режим да предприеме подобни действия“.

Двамата президенти също обявиха други стъпки за укрепване на способностите за съвместно възпиране, като периодичното докингиране на американска подводница с ядрени балистични ракети в Южна Корея; укрепващи съвместни тренировъчни действия и създаването на нова ядрена консултативна група. Подводницата с ядрени балистични ракети не е пристигнала в Южна Корея.

Ким Йо-джонг, могъщата сестра на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, критикува споразуменията на срещата на върха Байдън-Юн, като заяви, че те разкриват "най-враждебната и агресивна воля за действие“ на двете страни срещу Севера. Тя заплаши да подсили допълнително ядрените сили на страната си.

По-рано Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег край източното си крайбрежие, малко след като обеща отговор на току-що приключилите южнокорейско-американски учения за стрелби близо до границата на Кореите с тежко въоръжение.

Това са първите изстрелвания на оръжия на Севера, откакто се опита да изведе първия си шпионски сателит в орбита в края на май. Изстрелването се провали, тъй като ракетата, носеща шпионския сателит, се разби във водите край западното крайбрежие на Корейския полуостров.

Министерството на отбраната на Южна Корея съобщи, че военни екипи за издирване са спасили това, което смята, че е част от катастрофиралата севернокорейска ракета. Министерството публикува снимки на белия метален цилиндър, който според някои експерти е бил резервоарът за гориво на ракетата.