Не се очаква новото правителство да бъде избрано преди януари. След вътрешнопартийните избори за председател на СДСМ на 12 декември ще последва избор на зам.-председатели и други органи на партията. Очаква се цялата процедура да продължи до края на декември. СДСМ предупреди, че няма точно определен срок за това, коментира скопският телевизионен канал “Алсат М“.

В надпреварата за лидер на СДСМ се съзтезават Димитър Ковачевски, Фросина Ременски и Йован Деспотовски. Ковачевски има подкрепата на Заев, който вече го нарича следващ премиер.

След края на вътрешнопартийните процеси Зоран Заев обяви, че ще се оттегли от поста министър-председател. След потвърждаване на неговата оставка ще бъде приета оставката на цялото правителство. Председателят на Събранието трябва да информира президента, че министър-председателят е подал оставка и президентът трябва да даде мандата на партията или партиите, които имат мнозинство в срок от десет дни.

Новият кандидат за министър-председател трябва да предложи новия кабинет и правителствената програма на народните представители. Неофициално политическите партии от парламентарното мнозинство смятат, че втората половина на януари се очаква да бъде период на конкретизация на всички тези процедури.

Превод и редакция: Юлиян Марков